سامانه مدیریت بازرسی آسانسور یکی از مهم ترین مسائل در ساختمان های مسکونی، اداری و بیمارستانها می باشد که بسیار حائز اهمیت و حیاتی است. از این رو مدیریت و بازرسی آن باید با دقت و به صورت دوره ای انجام پذیرد.
پیشرفت های تکنولوژی در طول سالیان، آسانسور را به ابزاری امن، سریع و کارآمد تبدیل کرده است. این بالابر نمادی از تمدن و زندگی مدرن می باشد که حضور آن در ساختمان ها، نشان دهنده نظم، پویایی و پیشرفت جامعه است.
بالابر ها انواع مختلفی مانند کششی، هیدرولیکی، مغناطیسی، بیمارستانی، پانوراما و روملس دارند. هر نوع آن، ویژگی ها و کاربردهای خاص خود را دارند.
این بالابر در انواع ساختمان ها مانند: مسکونی، اداری، تجاری، درمانی و صنعتی کاربرد خاص خود را انجام می دهند. در مقاله سامانه مدیریت بازرسی آسانسور با انواع آن آشنا می شویم:
موتور آسانسور
موتور این دستگاه قلب و مرکز آن است. موتور توسط دکمه هایی که در کابین آن تعبیه شده اند دستور می گیرد و بالابر را به بالا و پایین هدایت می کند. به طور معمول موتور را در قسمت بالای ساختمان مورد نظر قرار می دهند که توسط سیم بکسل و کابل هایی به کابین متصل می شوند.
موتور این دستگاه مبدل انرژی الکتریکی به مکانیکی است. انرژی الکتریکی با قدرت خود، مکانیزم حرکتی بالابر را به حرکت در می آورد. موتور های آن در قدرت و سرعت های مختلف موجود هستند. انتخاب مناسب موتور، بسته به نوع آن، مکان نصب و نیازهای مورد نظر انجام می شود.
درب آسانسور
درب این بالابر، حرکتی منظم و بی صدا را در مکان های مختلف طی می کند. حرکت آرام و بی صدای درب، حسی از آرامش و آسودگی را به ارمغان می آورد. درب آن، مسیری امن را برای ورود و خروج افراد از بالابر فراهم می کند. امنیت و اطمینان درب یکی از شاخصه های مهم در این بالابر است.
درب های این دستگاه انواع مختلفی مانند درب لولایی، اتوماتیک، گردان و درب تلسکوپی دارند. هر نوع آن ویژگی و کاربردهای خاصی دارند. در سامانه مدیریت بازرسی آسانسور همه مواردی که مربوط به آن باشد طبق چک لیست بازرسی می شوند.
آسانسور خراب
بالابر خراب باعث دلهره و نگرانی است که با خاموشی ناگهانی خود، حسی از حبس شدن و درماندگی را به شما انتقال می دهد. سکوت و حرکت ناگهانی این وسیله، حسی از ترس، اضطراب و سردرگمی را به شما القا می کند. در صورت مشاهده چنین بالابرهایی بلا فاصله مدیریت ساختمان یا گروه پشتیبانی را خبر کنید تا از بروز اتفاقات بد جلوگیری شود.
خرابی های این بالابر انواع مختلفی مانند خرابی درب، خرابی موتور، خرابی سیستم برق و خرابی سیستم ترمز دارند. هر نوع خرابی، مشکلات و پیامدهای خاص خود را دارد.
خرابی آن پیامدهای مختلفی مانند حبس شدن افراد، تأخیر در کار و فعالیت افراد، ایجاد ترس و اضطراب در افراد و ایجاد هزینه های اضافی برای تعمیر آن دارد. بازرسی به موقع و دوره ای این امر مهم باعث می شود تا چنین اتفاقاتی رخ ندهد.
انواع آسانسور
بالابر ها انواع مختلفی دارند که هر کدام ویژگی ها و کاربردهای خاص خود را دارند.
بالابر کششی:
- سیم بکسل: بالابر کششی، از سیم بکسل های بسیار قوی و محکم تشکیل شده است.
- مناسب برای مکان های مرتفع: این بالابر، مناسب برای مکان های مرتفع مانند مکان های مسکونی مرتفع، مکان های تجاری و اداری مرتفع و مکان های صنعتی مرتفع است.
- حرکتی آرام و منظم: این دستگاه حرکتی آرام و منظم دارند و می توان با خیال راحت و آسوده برای جابه جایی افراد استفاده نمود.
آسانسور هیدرولیکی
این بالابر هیدرولیکی، چشمه ای از قدرت است که با لمس دکمه و قدرت مایع هیدرولیک شما را به طبقه های بالا هدایت می کند. این وسیله، حسی از اطمینان، پویایی و آسودگی را برای شما رقم می زند. مایع هیدرولیک در این بالابر باعث می شود تا به آرامی صعود و فرود خوبی داشته باشد.
- مایع هیدرولیک: مایع هیدرولیک با قدرت و ظرافت خود، حرکتی آرام و منظم را به بالابر می دهد.
- مسیری بی صدا: مسیری بی صدا را در مکان های مختلف طی می کند. حرکت آرام و بی صدای آن، حسی از آرامش و آسودگی را به ارمغان می آورد.
- مناسب برای مکان های خاص: مناسب برای مکان های خاص مانند: مسکونی کم ارتفاع، مکان های تفریحی، تجاری و صنعتی است.
انواع بالابر هیدرولیکی مانند: هیدرولیکی مستقیم، هیدرولیکی غیر مستقیم، هیدرولیکی بدون جک و هیدرولیکی تلسکوپی دارند.
بالابر بدون موتور خانه
- مناسب برای مکان های کم جا
- صرفه جویی در فضا
آسانسور بیمارستانی
بالابر بیمارستانی مناسب برای مکان های درمانی مانند بیمارستان ها، کلینیک ها و مراکز درمانی است. معمولا از موتورهای بسیار قوی برای حمل بیماران و تخت های بیمارستانی استفاده می شود.
سازمان مدیریتی بازرسی آسانسور
در سازمان یا سامانه مدیریت بازرسی آسانسور، مجموعه ای از نظم و اطمینان است که با نظارت دقیق و بازرسی منظم، حسی از نظم، پویایی، اطمینان و آسودگی را در مکان های مختلف به ارمغان می آورد. نظم و حرکت حاکم بر این سازمان، حسی از مسئولیت، تعهد و سلامتی را حاصل می کند.
سازمان مدیریتی و بازرسی وظایف و مسئولیت های مختلفی مانند صدور گواهینامه ایمنی، بازرسی دوره ای، نظارت بر نصب و راه اندازی بالابر و آموزش متصدیان آن دارد.
این سازمان در فعالیت های خود از استانداردهای مختلفی مانند استاندارد ملی ایران، استاندارد بین المللی ISO و استاندارد اروپا تبعیت می کند.
بازرسی آسانسور
این بازرسی فرآیندی برای بررسی و تأیید عملکرد ایمن و صحیح آن است. این کار توسط بازرسان متخصص و با استفاده از چک لیست های استاندارد انجام می شود.
مراحل کلی بازرسی
- مرحله مقدماتی:
- انتخاب شرکت بازرسی
- ثبت درخواست بازرسی
- ارائه مدارک
- پرداخت هزینه
- مرحله انجام بازرسی:
- بازرسی ظاهری
- بازرسی فنی
- آزمایش و تست
- مرحله صدور گزارش:
- تهیه گزارش
- ثبت نتایج
- ارائه گزارش
نکات مهم:
- فواصل بازرسی: طبق استاندارد ملی ایران به شماره 6303، بالابرها باید به طور دوره ای و معمولاً یک ساله بازرسی شوند.
- انجام بازرسی توسط افراد متخصص: بازرسی باید توسط بازرسان متخصص و دارای گواهینامه معتبر انجام شود.
- اهمیت رفع نقص ها: در صورت مشاهده نقص یا ایراد در بالابر، باید در اسرع وقت نسبت به رفع آنها اقدام شود.
- عدم استفاده از بالابر نا ایمن: در صورت عدم تأیید ایمنی توسط بازرس، تا زمان رفع نقص ها و ایرادات، از آن نباید استفاده کرد.
در ادامه به شرح استانداردهای مورد استفاده در بازرسی بالابر می پردازیم:
- استاندارد ملی ایران: استاندارد ملی ایران یک اصل اجباری است که توسط سازمان ملی تدوین و ابلاغ می شود. رعایت این استاندارد برای همه بالابرهای نصب شده در ایران الزامی است.
- استاندارد بین المللی ISO: استانداردی داوطلبانه است که توسط سازمان بین المللی استاندارد سازی تدوین و ابلاغ می گردد. رعایت این استاندارد می تواند به افزایش کیفیت و ایمنی آن کمک کند.
- استاندارد اروپا: استاندارد اروپا استانداردی داوطلبانه است که توسط کمیته اروپایی استاندارد سازی تدوین و ابلاغ شده است.
انتخاب استاندارد مناسب برای بازرسی به عوامل مختلفی مانند نوع آن، مکان نصب و نیازهای کارفرما بستگی دارد.
سخن آخر
در بازرسی آسانسور باید دقت داشت که تمام نکات، طبق استاندارد هایی که وجود دارد باید انجام شود. شرکت های زیادی هستند که کار بازرسی را انجام می دهند ولی، بعضا دیده شده که به خوبی رعایت اصول موارد بازرسی را انجام نمی دهند. در سامانه مدیریت بازرسی آسانسور که توسط شرکت های بازرسی اجرا می شوند همه موارد مندرج در این سامانه قابل اجرا می باشد.
شرکت دیده بان سنجش با کادری مجرب و متخصص در زمینه اصول بازرسی آماده هر گونه خدمات به شرکت ها، ادارات، کارخانجات، ارگان ها و سایر موارد دیگر هستند. این شرکت، با تجربه بالا و رزومه کاری خوب در زمینه بازرسی انواع جرثقیل، لیفتراک و استاکر، جایگاه های سوخت CNG ، زمین های بازی و تفریحی و سایر خدمات دیگر هستند.