به منظور کنترل کیفیت قطعات، خط جوشها و مقاطع فلزی از تستهای غیر مخرب یا NDT و در بعضی مواقع از تستهای مخرب یا DT استفاده میکنند.
شرکت دیدبان سنجش امیرکبیر با دارا بودن نیروهای متخصص کلیه این تستها را بر روی مخازن تحت فشار، هوک جرثقیل و… انجام میدهد.
در انجام این تستها نمونه مورد نظر آسیبی نمیبیند و به همین دلیل هزینه و زمان کمتری برای بازرسی صرف میشود. امروزه انواع تستهای NDT عبارتند از:
سادهترین و کم هزینه ترین روش بازرسی به صورت چشمی است. البته این روش میتواند برای بازرسی عیوب ظاهری مفید باشد. مثل مشاهده ترکهای هیدروژنی جوش.
برای بازرسی ترک، میکرو ترک و حفرههایی که در بازرسی چشمی مشخص نیست از این روش استفاده میکنند. در حالت قطعه با مایع نافذ پوشیده میشود، بعد از نفوذ مایه به داخل عیوب سطح قطعه را پاک میکنند. در این مرحله از پودر آشکارساز استفاده میکنند. واکنش این پودر با مایع باعث ایجاد رنگ خاصی میشود که عیوب را ظاهر میکند.
از مزایای این روش میتوان به سریع و ارزان بودن آن اشاره کرد، همچنین تشخیص عیب نیاز به مهارت خاصی ندارد. این روش عیوب غیر سطحی را نشان نمیدهد.
گاهی انجام این تست باعث افزایش خوردگی میشود، از طرف دیگر برای تست قطعات با دمای بالای 50 درجه مناسب نیست.
در این روش ابتدا قطعه را مغناطیسی میکنیم، سپس پودر آهن را روی آن میپاشیم. ذرات در جهت میدان مغناطیسی قرار میگیرند اما در جاهایی که ترک وجود دارد تجمع ذرات بیشتر است. معمولا از این روش برای تست خطوط جوش استفاده میشود.
باید مدنظر داشته باشید که بعد از تست قطعه را از حالت مغناطیسی خارج کنید چون جذب ذرات باعث جذب رطوبت و خوردگی میشود. این روش هم تنها برای تست عیوب سطحی است.
رادیوگرافی علاوه بر نشان دادن نقایص سطحی، عیوب قطعه تا عمق مشخص را هم نشان میدهد. در این روش از اشعه ایکس و گاما استفاده میشود. استفاده از اشعه ایکس عکس با کیفیتتری را تولید میکند اما نیاز به جریان الکتریسیته دارد.
در جریان تست ادی کارنت با استفاده از جریان مغناطیسی یک جریان الکتریکی ایجاد میکنیم. در این حالت چگالی جریان در نقاطی که عیب و نقص وجود دارد تغییر میکند.
سرعت، سادگی و دقت از مزیتهای این روش است اما این تست تنها برای قطعات رسانا قابل اجراست و چون وابسته به سطح است باید کیفیت مطلوبی داشته باشد.
در این روش از سیگنال آکوستیک با فرکانس بالا گاهی تا 1MHZ استفاده میشود. از نشر آوایی برای تشخیص سایش در بلبرینگها، اصطکاک، عیوب جوش، عمر سازه و… استفاده میشود.
از مزایای این روش سرعت بالا، کم اهمیت بودن هندسه قطعه و تشخیص عیوب بسیار ریز میباشد. اما این روش برای عیوبی که نه رشد میکنند نه حرکت مناسب نیست، از طرف دیگر نتایج این تست را باید به صورت تجربی ارزیابی کرد چون معیار مشخصی ندارد.
برای بررسی نشتی لولههای انتقال سیال باید داخل و بیرون لوله اختلاف فشار باشد تا سیال از محل پر فشار به محل کم فشار حرکت کند. این روش معمولا ارزان و ایمن است ولی باید بازرسی در محل صورت گیرد و بازرس دانش فنی کافی داشته باشد. ردیابی با گاز هلیوم، افت فشار و جریان هوای فشرده از زیرمجموعههای این روش است.
یکی از روشهای تست غیر مخرب که در صنایع مختلف کاربرد دارد التراسونیک است. در این شیوه امواج مافوق صوت با فرکانس بالا به قطعه تابیده میشود و بازگشت آن مورد ارزیابی قرار میگیرد.
بازرس در این تست باید دانش کافی برای ارزیابی امواج بازگشتی را داشته باشد. التراسونیک تمام عیوب سطحی، تخلخل، ذوب ناقص و… را نشان میدهد. TOFD یا Time Of Flight Diffraction Ultrasonics یکی از روشهای جدید تستهای التراسونیک است.
GWT هم از امواج برای تست استفاده میکند اما با اولتراسنیک متفاوت است. در این روش از یک فاصله دور امواج متقارن در دو جهت افقی با فرکانس پایین به قطعه ارسال میشود. مانند UT برگشت سیگنالها مورد ارزیابی قرار میگیرد.
برای تست لولهای انتقال، شفتهای بلند، ریل راه آهن و… از این روش استفاده میکنند. روشی سریع است که ابزار آن به راحتی حمل میشود. چون وجود زانویی و خمش در قطعه تغییر در بازگشت امواج ایجاد میکند باید بازرس مجرب و با تجربه باشد.
در این روش هم از امواج استفاده میشود اما بر خلاف روش GWT که با فرکانس پایین بین 10 تا 100KHZ است، در این روش از امواج با فرکانس 5000MHZ استفاده میشود. این امواج توسط آنتن ارسال میگردد. برای تست تجهیزات دور از دسترس در دریا و ارتفاعات از این روش استفاده میشود.
ترموگرافی بر اساس انرژی ساطع شده از اجسام قطعه را مورد بررسی قرار میدهد. این کار با دوربین مادون قرمز انجام میشود. با اینکه این نوع تست سریع و ایمن است و برای بازرسی نیاز به تماس با سطح قطعه نیست اما نتایج آن دقت کافی را ندارد و تنها عیوب سطحی را نشان میدهد.
این روش که کمی پیچیدگی دارد بر پایه بررسی ارتعاشات قطعه است. در این تست قطعه به شتاب سنج وصل میشود، در این شتاب سنجها از کریستالهای پزوالکتریک استفاده شده که امواج صوتی را به پالسهای الکتریکی تبدیل میکند.
یکی از جدیدترین روشهای تست غیر مخرب که انقلابی در این حوزه ایجاد کرده است روش فیز آری است. این روش مانند التراسونیک است با این تفاوت که به جای استفاده از پرابهای تک المانه از پرابهای چند المانه استفاده میشود و با استفاده از اسکن الکترونیکی به جای مکانیکی زمان بازرسی کاهش مییابد. در واقع این روش جایگزین رادیوگرافی است.
معمولا قبل از خرید قطعات مهم و حساس خریدار میخواهد از عناصر و ترکیبات استفاده شده در قطعه مطمئن شود. در این حالت از روشهای مختلف تست مواد سازنده PMI استفاده میشود. مثل: XRF فلورسانس اشعه ایکس، OES طیف سنجی نشر نوری.
انواع تستهای مخرب کدام است؟
در انجام تستهای مخرب یک نمونه میسازند و آن را مورد آزمایش قرار میدهند. به علت هزینه بالا و زمانبر بودن تنها در مواقعی که چاره دیگری نیست از این روشها استفاده میکنند.
همانطور که بیان شد انجام این تست ها نیاز به مهارت، تخصص و تجربه بازرس دارد تا اطلاعات به درستی تجزیه و تحلیل شود. شرکت دیدبان سنجش امیرکبیر در سال های اخیر با به کارگیری نیروهای متخصص و باتجربه در این حوزه خدمات با کیفیتی را ارائه می دهد. برای کسب اطلاع بیشتر در مورد این تست ها می توانید در صفحه تماس با ما در ارتباط باشید.
این شرکت با توجه به خط مشی کیفیت خود و با تکیه بر امکانات و نیروی انسانی متخصص، در جهت گسترش حوزههای کاری به عنوان یک سازمان یادگیرنده موفق به عضویت در جامه ممیزی ایران، عضویت در اتاق بازرگانی، صنایع معادن و کشاورزی ایران، عضویت در انجمن خوردگی ایران، انجمن آزمونهای غیر مخرب شده است.
تمامی حقوق مادی و معنوی متعلق به شرکت فنی و مهندسی دیدبان سنجش امیرکبیر می باشد.
Copyright © 2024 dsa-co.com